Cart

Automaattinen ruokintajärjestelmä Hetwiniltä

Automaattinen ruokintajärjestelmä Hetwiniltä

Automatisoidut ruokintajärjestelmät ovat tehneet vahvasti tuloaan lypsykarjan ruokintaan viime vuosina ja niiden hyödyt on tullut huomattua omakohtaisestikin meillä Valkama Farmi Oy:lla täällä Kärsämäellä. Ruokinnan automaatiojärjestelmät säästävät valtavasti työaikaa, energiaa ja säännöllinen ruokinta pitää eläimetkin tyytyväisinä ja tuottavaisina.


Itävaltaan ihmettelemään Hetwin-automaatiojärjestelmiä

Hankimme meille kolme vuotta sitten Hetwinin Aramis II -ruokintarobotin, joka punnitsee, leikkaa, sekoittaa, annostelee ja kuljettaa appeen täysin automaattisesti kellon ympäri. Yksinkertaisempia ratkaisuja oli ollut käytössä jo aiemminkin, mutta aloimme kaipaamaan monipuolisempaa laitetta, jolla voitaisiin tehdä ape ilman erillisiä kiinteitä sekoittajia.

Asiaan perehtyessä itävaltalaiset Hetwin-automaatiolaitteet alkoivat nopeasti vakuuttaa laadukkaalla tuntumallaan. Vertailun myötä tie veikin sitten paikan päälle Itävaltaan Hetwinin tehtaalle ja tilavierailulle tutustumaan heidän ruokintajärjestelmiinsä tarkemmin. Luottamusta lisäsi ehdottomasti se, että Hetwinin perustaja suunnittelee ja testaa laitteet itse omalla tilallaan ennen tuotantoa ja myyntiä. Vaikka Suomessa Hetwinin automaatiolaitteita näkee vielä harvakseltaan, ne ovat laajasti käytössä muualla maailmassa ja ruokkivat suurimmilla tiloilla jopa 600 eläimen ryhmiä. Itävallan vierailu vahvisti entisestään hyvää mielikuvaa Hetwinistä ja niinpä päätettiin laittaa Aramis II -järjestelmä tilaukseen ja määränpääksi Kärsämäki.


Aidosti monipuolinen järjestelmä helpottaa lypsytilan arkea

Vankkarunkoinen Aramis on nopeampi ja jopa puolta isompi kuin Lelyn suosittu Vector-ruokintajärjestelmä, jonka kapasiteetti ei olisi riittänyt Valkaman tarpeisiin. Lely Vectoria kapeampi Aramis kulkee kiskoilla ja voi hakea appeen jopa kolmesta eri paikasta, mikä oli meille myös ehdottoman tärkeä ominaisuus. Kiskottomana vaihtoehtona Hetwiniltä löytyy Aramiksen pikkuveli Aranom, joka kulkee akkuvirralla.

Ruokinta-ajat ja reseptit asetetaan tietokoneella kullekin ruokintaryhmälle ja Aramis hoitaa loput. Järjestelmä on osoittautunut todella helppokäyttöiseksi ja sen oppii lomittajakin nopeasti, joten arkea helpottaa huomattavasti, kun ruokinta ei ole enää yhdestä ihmisestä kiinni.

Selkeää säästöä tulee kyllä työajassa. Aramiksella noin 300 eläimen ruokintaan menee maksimissaan kolmisenkymmentä minuuttia, joten jokainen ryhmä saa omat appeensa säännöllisin väliajoin. Meillä on useita eläinryhmiä samassa pihatossa ja on todella kätevää, että yksi kone voi hoitaa kaikki ruokinnat. Aramiksen minimi ruokamäärä on 50kg, joten pienemmätkään ruokintaryhmät eivät ole olleet ongelma. Eläimet saavat aina tuoreen appeen ja tiheämmät ruokintakierrokset varmistavat ravinnonsaannin myös heikommille kavereille. Lisäksi se parantaa eläinten liikkuvuutta ja sitä kautta edelleen tuottavuutta – listaa voisi jatkaa entisestään!

Järjestelmän ylläpitokustannukset ovat osoittautuneet hyvin mataliksi ja Hetwinin laitteille on saatavilla myös suomalainen asennus- ja huoltopalvelu. [Lisätään tähän tarvittaessa vielä jotain konkretiaa huoltokustannuksista tai Hetwinin laskelmia kustannussäästöistä].


Kolmen vuoden kokemuksen pohjalta Aramista on kyllä helppo suositella muillekin tiloille. Laitteeseen pääsee tutustumaan tarkemmin meille Kärsämäelle, joten olehan yhteyksissä joko puhelimitse 040 7496710 tai mailitse info@lypsy.fi niin jutellaan lisää.

Petri Ruotsalainen
Toimitusjohtaja
Lypsy Oy & Valkama Farmi Oy


Share using your favourite service